• 21Apr

  Vi lever i en land med store temperaturvariasjoner gjennom året og som vi alle vet så altfor godt så svinger det mellom isnende kalde vintere og lune og varme sommerdager. Nord i landet har man det kjøligste klimaet sett under ett og derfor er energibehovet til oppvarming størst der.

  I Norge produserer vi som kjent grønn energi og det innebærer at det er vannkraft som står for det beste energiproduksjonen her, og da snakker vi om tett oppunder 100%. Energien sendes ut på strømnettet og vi som forbrukere betaler for den strømmen som vi bruker i hjemmet vårt. Vi er bortskjemte når det kommer til priser, selv om vi kanskje måtte innbille oss noe annet, og har et relativt høyt forbruk – noe som henger sammen med nevnte klima, men også et forbruksmønster som er preget av en god del luksuriøse vaner. Vi dusjer lenge og vi har det varmt i boligene våre – bare for å nevne noe.

  Leasing av solceller!

  solcellepanel bolig Norge
  Men: i dag blir det vanligere og vanligere å installere solcellepaneler på takene slik at vi produserer vår egen strøm, og denne formen for selvberging er jo utvilsomt veldig nyttig og over tid kan man spare penger på dette. Dette gjøres i stadig større grad i dag, og man har muligheten til belåne prosjekter som dette gjennom aktører som STK Finans eller man kan faktisk lease! Ja, du hørte rett! Du kan lease, altså betale en fast leie for å ha solceller på taket på boligen sin.

  Muligheten til å lease solcellepaneler sto å lese i en artikkel i Aftenposten i går, og det var familien Sæther det var snakk om der.
  Faren i familien forteller at det hele startet med at de kjøpte seg el-bil for noen år tilbake og at de var så fornøyd med investeringen at de kjøpte seg enda en. Deretter slo det familien at det var helt naturlig å kunne bruke solceller som energikilde til disse bilene, men at terskelen for å kunne investere i solcellepaneler egentlig var for høy. Da leasingmuligheten gjennom selskapet Otovo kom på banen tenkte de seg imidlertid ikke om!

  – Vi betalte hverken for kjøp av solcellene eller installasjon, men betaler i stedet et månedlig beløp. Vi trenger ikke tenke på vedlikehold eller noe, det tar selskapet seg av.

  Opp i opp – foreløpig

  De månedlige kostnadene med familiens leasingprosjekt går pr. nå opp i opp med det de sparer på strømregningene sine, men de opplyser at hovedgrunnen til valget de gjorde var en tankegang omkring miljøbevisste valg. Dog tror han at det kan lønne seg i fremtiden ettersom man ikke kan ta for gitt at vi vil være så heldige å ha så rimelig strøm i fremtiden som vi har i dag. Han understreker også at prisen på solceller har falt kraftig og trolig vil bli enda billigere fremover – noe som vil gjøre lønnsomheten enda større i fremtiden.

  Norge er fortsatt et stykke bak

  Her på berget ligger vi et godt stykke bak andre land når det kommer til produksjon av strøm fra solcellepaneler og i fjor produserte vi rundt 11.400 kilowatt (11,4 millioner kilowattimer) i Norge (både privat og næringsliv), mens man i Sverige og Danmark lå på henholdsvis 61.000 kilowatt og 70.000 kilowatt.

  Økningen fra året før er imidlertid formidabel, og i 2016 ble det installert anlegg som produserte 3 millioner kilowattimer mot 700.000 kilowattimer året før (2015). For å sette det i perspektiv så gir 3 millioner kilowattimer nok energi til omtrent 150 store eneboliger.

  Fordel med kaldt klima!

  Man skulle tro at et klima som vi har i Norge, som er noe kjøligere enn land lenger sør, ville være en ulempe, men det motsatte er faktisk tilfelle! Lederen i Solenergiforeningen i Norge, Ragnhild Bjelland-Hanley, forklarer:

  – Solceller er mer effektive når de er kalde, derfor er det faktisk en fordel med det kjølige klimaet vi har i Norge. På en kald, solfylt dag i mars for eksempel, kan man få høy produksjon fra et solcelleanlegg.

  Du selger faktisk strøm

  Det er flere fordeler med å ha et velfungerende solcelleanlegg på huset ditt og en av disse er at du faktisk kan selge strøm! Hovedmålet er jo naturligvis å produsere strøm til eget forbruk, men strømmen som blir til overs trekkes ut på strømnettet igjen og gir deg inntekter. Du kan tjene inntil 5.000 kroner i året på dette, og da blir du faktisk det som kalles for en plusskunde. Kanskje blir det i fremtiden mulig å tjene enda mer penger på dette, men da spørs det om kraftbransjen vil bli så veldig fornøyde!

  I videoen under ser du hva selskapet Otovo kan tilby:

  Permalink

  Posted by admin @ 5:13 am